Met de video-app Vine kun je filmpjes van zes seconden maken. Waarom zes en niet vijf of tien? Mede-oprichter Dom Hofmann legt uit.
Vine bestaat net een halfjaar. In januari kwam de app voor iPhone uit en pas in juni de versie voor Android. Toch heeft de dienst nu al 40 miljoen gebruikers. Het zijn weliswaar geregistreerde gebruikers en geen actieve, maar het toont wel aan dat het maken en delen van korte video’s erg populair is.
Niet voor niets voegde Instagram ook de mogelijkheid toe om filmpjes te maken. En twee YouTube-oprichter proberen met MixBit ook een app voor video’s in de markt te zetten.
Waarom zes seconden?
Bij Instagram mogen de filmpjes vijftien seconden zijn. Ruim genoeg om een gekke stunt op te nemen of de eerste stapjes van je baby te filmen. Maar bij Vine heb je maar zes seconden. Waarom?
Het aantal seconden komt niet uit de lucht vallen. De oprichters van Vine hebben dagenlang geëxperimenteerd met de lengte, van vijf tot tien seconden. Vijf seconden bleek uiteindelijk te kort, zegt mede-oprichter Dom Hofmann tegen NPR.
Zes seconden bleek het ideale compromis tussen snelheid en inhoud. Door de limiet kan de gemiddelde persoon makkelijk video's maken en delen via de smartphone. En in zes seconden valt toch een hoop te vertellen.
Herhaling
Toch klopte er iets niet. "De video's begonnen snel, maar ze eindigden ook snel en dat was een anti-climax", aldus Hofmann. "Het voelde niet goed."
Toen voegden de makers de herhaling toe. Vine-video's worden steeds opnieuw van voren af aan afgespeeld. Dat bleek een schot in de roos. "Een video van zes seconden sla je niet over, die kijk je", zegt Pierre Laromiguiere van marketingbedrijf Armstrong. "En als je het leuk vindt, blijf je kijken, drie, vier, vijf, zes keer achter elkaar."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl